Već više od 50 godina poznato je da je broj slučajeva mastitisa povezan s brojem  bakterije na sisama muznih krava - odnosno čistoćom i higijenom. Brojne studije pokazale su da postoji veza između čistoće staja (Foto. 1), čistoće krava i broja somatskih stanica u laktofrizu! Posebno je dokazano da je čistoća krava povezana s pojavom mastitisa uzrokovanih uzročnicima iz okoliša (posebno E. coli i streptokoki). To ne čudi, jer gotovo sve bakterije ulaze u vime kroz sisni kanal  i na taj način uzrokuju klinički, subklinički mastitis ili povećanje broja somatskih stanica koje se bore protiv infekcije.

Osim utjecaja na zdravlje vimena, higijena proizvodnje i skladištenja mlijeka utječe i na kvalitetu sirovog mlijeka. To određuje ukupan broj mikroorganizama. Niski ukupan broj mikroorganizama u mlijeku može se postići samo pravilnom higijenom životinja, muznih strojeva i pravilnom rutinom mužnje. Ukupan broj mikroorganizama koji prelazi 100.000 u ml mlijeka znak je loše higijene u proizvodnji mlijeka. Ukupan broj mikroorganizama u mlijeku, kao i njihova vrsta, također utječu na fizikalna, kemijska i osjetilna svojstva sirovog mlijeka, kao i na stabilnost sirovog mlijeka i sposobnost njegove prerade. Zbog stvaranja spora, neke vrste mikroorganizama (bakterije koje tvore spore iz roda Clostridium) stvaraju probleme u preradi mlijeka u sir (tzv. kasno nadimanje sira), dok lipolitičke i proteolitičke bakterije izlučivanjem enzima utječu na promijenjeni sastav mlijeka, koji smanjuje sposobnost prerade mlijeka i konačni prinos sirenja.

 

Krava, ki leži na umazanem ležišču

Fotografija 1: Krava koja leži na uprljanom ležištu (CowSignals®)

 

Unatoč činjenici da je posljednjih desetljeća u proizvodnji mlijeka došlo do velikih promjena i poboljšanja na području prehrane, sistema i tipova staja, selekcije ..., čini se da nismo puno napredovali na području higijene, u održavanju čistoće krava i smanjenju broja bakterija na vimenu krava.

Na sve navedeno utječe farmer koji je manje-više svjestan važnosti utjecaja čistoće krava za zdravlje vimena i kvalitetu mlijeka.

 

 

1.   ČISTOĆA KRAVA I VIMENA


Posljednjih godina zabilježen je porast okolišnog mastitisa: odnosno mastitisa uzrokovanog bakterijama vezanim za okoliš krave. To su posebno koliformne bakterije (E. coli, Klepsiella), okolišni streptokoki (Str. uberis, Str. dysgalactiae, Enterococcus spp). Te su bakterije izrazito vezane uz izmet i ležište. Što su ležište i okolina životinja čišći i suši, to će manji broj ovih bakterije biti na vimenu, i biti će manje problema s mastitisom uzrokovanim okolišnim mikroorganizmima.

Da bi se realno procijenila čistoća krava i onečišćenje vimena s bakterijama, razvijene su metode koje nam omogućuju da kroz određeni period vremena procijenimo promjene na farmi na bolje ili lošije – te nam postavljaju neovisne kriterije. Budući da farmer svakodnevno promatra svoje krave, s obzirom na čistoću krava i farme često razvija tzv. profesionalnu sljepoću i gubi sposobnost realne procjene čistoće svojih životinja. Stoga koristimo procjenu čistoće vimena (Foto. 2), procjenu čistoće krava (Foto. 3) i bakteriološku analizu ležišta.

 

Ocjena čistoće vimena

 

Fotografija 2: Ocjena čistoće vimena (Foto.: M-team). Čistoća vimena je izrazito povezana s brojem somatskih stanica i pojavom mastitisa.

 

Ocjena čistoće krava

 

Fotografija 3: Ocjena čistoće krava (Foto.: Karin Zorko). Čistoća krava posebno utječe na mikrobiološku kvalitetu mlijeka, na ukupan broj mikroorganizama.

 

1.1 OCJENA ČISTOĆE VIMENA I KRAVA

 

Istraživanja pokazuju da je čistoća vimena snažno povezana s pojavom mastitisa i brojem somatskih stanica! Krave s rezultatom 3 ili 4 (vidi foto. 2) imaju 1,5 puta veću vjerojatnost da će dobiti mastitis od onih s ocjenom 1 ili 2! Lošija ocjena za jednu jedinicu znači 40.000-50.000 somatskih stanica više u laktofrizu.

Čistoća krava također utječe na mikrobiološku kvalitetu mlijeka, a u manjoj mjeri i na zdravlje životinja.

 


Kako prljavština dolazi na vime? Vjerojatno većina farmera, kada vidi prljavo vime, odmah pomisli na prljava ležišta, ali to nije jedini izvor prljavštine. Zaprljanje je moguće:

  1. Izravno: krava legne na prljavo ležište ili na hodnik – bakterije direktno dolaze na vime.
  2. Preko nogu: krave hodaju prljavim stazama, uprljaju noge, a kada legnu, vime nalegne na prljave noge i postaje uprljano.
  3. Prskanje: krave hodaju po dubljoj i tekućoj prljavštini koja prska po vimenu.
  4. S repa na vime: ponekad je izvor prljavštine vrlo prljav rep.

Lako nam može pomoći procjena higijene pojedinih područja tijela životinje (Foto. 4). Tako stvorimo sliku koja nam može pokazati što se događa s higijenom u staji:

  • ZELENA: donji dijelovi nogu (uprljani / skliski pod),
  • ŽUTA: bedra (uprljano ležište),
  • PLAVA: rep i križa (prekratka ležišta, proljev),
  • LJUBIČASTA: područje buraga i prsnog dijela (uprljano ležište),
  • CRVENA: vime (uprljani / skliski pod, uprljano ležište, prekratka ležišta, proljev…).

Področja, ki so pogosteje umazana in vir umazanije

Fotografija 4: Područja koja su najčešće uprljana i uzrok zaprljanja (Foto.: Karin Zorko)

 

 

Autor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med i Karin Zorko, mag. inž. zoot.

Animalis, d.o.o.