Dezinfekcija vimena važan je dio programa za sprečavanje pojave mastitisa, smanjenje bakterijskog pritiska na vime, poboljšanje kondicije sisa i proizvodnju visokokvalitetnog mlijeka.

Pokazalo se da upotreba sredstava za dezinfekciju vimena smanjuje broj novih infekcija vimena za najmanje 50%, a time i broj kliničkih i supkliničkih mastitisa. Na tržištu postoji mnogo različitih sredstava za dezinfekciju vimena: na bazi joda, klorheksidina, mliječne kiseline, klor dioksida… u mnogim oblicima: koncentrati, proizvodi spremni za upotrebu, u obliku sprejeva i kupki, jednokomponentni i dvokomponentni proizvodi.

Kako izabrati najprikladniji proizvod za svoju farmu? Koje su ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru?

 

Dezinfekcija vimena prije mužnje

Proizvodi za dezinfekciju vimena prije mužnje moraju imati izvrsnu sposobnost čišćenja i brze dezinfekcije vimena

Ne preporučuje se upotreba proizvoda koji samo dezinficiraju vime. Krave u izmuzište obično ne dolaze potpuno čiste. Uz to, kod dezinfekcije postoji opće pravilo: prvo očistite, a zatim dezinficirajte!
Bakterije se skrivaju ispod prljavštine na sisama. Ako ne uklonite prljavštinu, dezinficijens ne dopire do bakterija. Prljavština također negativno utječe i na djelovanje dezinficijensa. Većini dezinficijensa prisutnost organskih tvari smanjuje sposobnost dezinfekcije.
Koža (sisa i ruku muzača) je gruba, ispucala i naborana površina. Na njoj se bakterije lako razmnožavaju i na nju se lako vežu. Izravna primjena dezinficijensa, bez prethodnog čišćenja, neće uništiti bakterije usidrene u naborima kože i zaštićene slojem nečistoće. Uklonit ćemo ih
samo pravilnim čišćenjem vimena prije mužnje.
Upotrebom sredstava za čišćenje (površinski aktivnih tvari) omekšat ćemo nečistoću i zajedno s bakterijama pri brisanju vimena prije postavljanja muznih jedinica ukloniti iz pukotina i nabora kože.


Je li moguće čišćenje i dezinfekciju sisa prije mužnje obaviti u jednom koraku?
Svakako. Međutim, proizvod koji koristimo mora imati izvrsna svojstva čišćenja i brze dezinfekcije. Primjer je upotreba mliječne kiseline koja brzo dezinficira, u kombinaciji s anionskim i kationskim površinski aktivnim tvarima, u koncentraciji većoj od 3%, u trajanju od 30 sekundi.

Kako prepoznati dobar proizvod za dezinfekciju vimena prije mužnje?
Važan je rezultat - uklanja li lako prljavštinu nakon nanošenja pjene. Ako se proizvod dobro pjeni, te je pjena u čašici stabilna, to je dobar znak da proizvod sadržava aktivne tvari koje će učinkovito ukloniti nečistoću sa sisa. Redovito čišćenje vimena prije mužnje omogućuje da sise budu općenito čišće.

Uporaba pene Kenopure

Važno je da u mlijeku nema zaostataka!
Iznimno je važno da proizvod za dezinfekciju vimena prije mužnje ne ostavlja ostatke u mlijeku. Dokazano je da upotreba joda za dezinfekciju vimena prije mužnje povećava sadržaj joda u mlijeku.

Njegovanje vimena - kondicija sisa
Važna je značajka proizvoda za dezinfekciju vimena prije mužnje i njegovanje sisa - na taj način poboljšavamo kondiciju sisa, sise su glatke i podatne. Na njegovanim sisama nakuplja se manje prljavštine i lijepi manje bakterija pa ih zamjetno lakše čistimo.

 

Dezinfekcija vimena nakon mužnje

Pri odabiru proizvoda za dezinfekciju vimena nakon mužnje moramo uzeti u obzir stanje kože sisa i vimena, uvjete u staji, količinu emolijensa, nježnost proizvoda prema koži vimena, viskoznost i potrošnju proizvoda po laktaciji, te spektar djelovanja i dezinfekcijska svojstva formulacije

Mnoge aktivne tvari i mnogi oblici proizvoda dostupni su za dezinfekciju nakon mužnje: umakanje sisa, prskanje vimena, ručna, poluautomatska i automatska dezinfekcija.

Kako izabrati najbolje rješenje za svoju farmu?
Kondicija sisa na prvom je mjestu!
Kondicija sisa, mekana i podatna koža sisa, iznimno je važna u sprečavanju infekcija vimena i rasta bakterija na samim sisama. Vrhovi i koža sisa pod velikim su pritiskom tijekom laktacije: muzne gume, vakuum, različiti vremenski uvjeti - vlaga, suh zrak, hladnoća... za kožu sisa predstavljaju veliki stres. Stoga prije odabira sredstva za dezinfekciju vimena moramo ustanoviti u kakvom su stanju sise, a osobito vrhovi sisa. Suha koža i ispucali vrhovi sisa (hiperkeratoza) zahtijevaju proizvod koji njeguje sise.

Proizvodi koji sadržavaju 5000 ppm klasičnog joda ne mogu sadržavati dovoljno emolijensa (omekšivača) da spriječe učinak isušivanja koje stvara jod u proizvodu. Stoga je važno znati u kojem je obliku aktivna tvar u proizvodu i koliko sadržava tvari za njegu kože, emolijensa.
Ako na farmi imamo problema s kondicijom sisa, moramo odabrati proizvod koji sadržava puno emolijensa i aktivnu tvar koja njeguje kožu. U takvim slučajevima prvi su izbor proizvodi koji sadržavaju klorheksidin i mliječnu kiselinu, jer su te dvije tvari vrlo nježne prema koži.


Viskoznost proizvoda
Viskoznost utječe na vrijeme kontakta proizvoda i sisa. Stanje kože sisa bit će bolje ako je dulje u kontaktu s nježnim i hidratantnim proizvodom, a gore ako je dulje u kontaktu s agresivnim proizvodom. Stoga se preporučuje visoko koncentrirane formulacije na bazi potencijalno nadražujućih, agresivnijih sredstava za dezinfekciju sisa nanositi prskanjem, što uvijek znači kraće vrijeme kontakta. S druge strane spektra nalaze se proizvodi koji stvaraju film (na bazi polimera) koji pruža fizičku barijeru. Takve proizvode posebno preporučujemo u slučajevima kada higijena okoliša, stelje, ležišta... nije optimalna. Nečistoća se tako lijepi za film, a ne za kožu. Na taj ćemo način nečistoću lakše ukloniti prije sljedeće mužnje. Viskoznost proizvoda također u znatnoj mjeri utječe na potrošnju sredstva za dezinfekciju - s jedne strane prerijetka sredstva za dezinfekciju cijede se sa sisa
i stoga je potrošnja po kravi po laktaciji veća, a s druge strane veća je i potrošnja proizvoda koji stvaraju deblji film.


Formulacije pogodne za posebne vremenske uvjete

U određenim vremenskim uvjetima posebnu pozornost treba obratiti i na formulaciju korištenog proizvoda. Zimi, kada su temperature ispod nule i u slučaju hladnog vjetra moramo koristiti proizvod koji se brzo suši (npr. proizvod na bazi alkohola).


Spektar djelovanja i dezinfekcijska svojstva
Ako nemamo problema s kondicijom sisa, biramo proizvode s aktivnim tvarima koje imaju snažna dezinfekcijska (oksidacijska) svojstva, poput joda i klor dioksida. Obje aktivne tvari imaju širok spektar djelovanja, djelujući na bakterije i viruse (koji uzrokuju bradavice na sisama) i na alge (Prototheca, povremeno uzrokuju mastitis). Proizvodi na bazi tih aktivnih tvari razlikuju se također po količini emolijensa i “nježnosti” prema koži, te viskoznosti i potrošnji.

 

Zaključak
Pokazalo se da dezinfekcija vimena nakon mužnje upola smanjuje broj novih infekcija vimena. Pri odabiru proizvoda za dezinfekciju vimena nakon mužnje moramo uzeti u obzir stanje kože sisa i vimena, uvjete u staji, količinu emolijensa, nježnost proizvoda prema koži vimena, viskoznost i potrošnju proizvoda po laktaciji, te spektar djelovanja i dezinfekcijska svojstva formulacije.

 

 

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.