MJERE ZA POBOLJŠANJE HIGIJENE KRAVA I VIMENA

 

Sistem staje (slobodno držanje ili vez), izvedba staje (puni / rešetkasti pod, kompost), uređenje staje i mogućnost ispusta ili ispaše utječu na higijenu životinja.

U staji gdje su krave na vezu, jasno je da su ležišta glavni izvor nečistoće. Budući da krave provode čitave dane na ležištu, u takvom sistemu obično imaju prljavije natkoljenice i bokove (Foto. 1). Međutim, u staji za slobodno držanje krava, donji dijelovi nogu obično su prljaviji, pa je na ovakvim farmama prijenos nečistoće s nogu na vime često veliki problem. Na mnogim farmama prskanje stajskog gnoja također predstavlja problem prilikom šetnje krava prljavim hodnicima.

Krava v vezani reji po telitvi

Fotografija 1: Krava na vezu nakon teljenja. (Foto.: Karin Zorko)

 

U stajama za slobodno držanje krava preduvjeti za dobru higijenu životinja su dovoljno prostora (u staji može biti do 5% više životinja nego mjesta za hranjenje / ležanje) i što je moguće čišći (Foto. 9) i suši pod. Preporučuje se svakodnevno redovito čišćenje poda (ne smijemo zaboraviti očistiti prolaze), korištenje prikladnih strugača, robota za čišćenje rešetki i dodataka koji upijaju vlagu. Ako je gustoća naseljenosti povećana, a tlo sklisko, prljavo i vlažno, tijekom mužnje  možemo brzo primijetit prljave donje dijelove nogu i oštećenja na sisama i papcima. Uz to, životinje s prljavim papcima nagaze na krevet, zaprljaju ga, te kada na njega legnu zaprljaju tijelo i vime.

 

Higiena tal

Fotografija 2: Higijena poda (Foto.: Karin Zorko)

 

Budući da životinje leže na ležištima više od 12 sati (preporučuje se 14 sati) dnevno (Foto. 3), presudno je da budu odgovarajućih dimenzija, čista, suha, mekana i da papci dobro na njih prianjaju. Dimenzije ležišta za krave u laktaciji (duljina 185 cm, širina 125 cm, nagib 3-4%, postavljanje barijera) također moraju odgovarati najvećim životinjama u stadu.

Pravilnom ugradnjom pregrada omogućujemo im da bez problema mogu leći i ustati, i sprječavamo ih da vrše nuždu na ležištu. Životinje moraju nesmetano stajati na ležištu sa sve četiri noge, ali istodobno veći dio izmeta mora pasti izvan ležišta. Znak ispravne dimenzije boksova za ležanje je da na ležišta ne padne više od 10% izmeta.

Bez obzira na vrstu ležišta (pijesak, duboke ležišta sa slamom, guma, vodeni krevet, kompostirani gnoj), potrebno je dosljedno održavanje higijene ležišta. Ležišta se obično čiste tijekom mužnje, a čišćenje između dvije mužnje je obavezno kako bi se osigurala čistoća krava. Važno je ležišta počistiti od izmeta (izmet, mokraća, mlijeko ...) i smanjiti njihovu vlažnost. Preporuča se dodavanje aditiva koji upijaju vlagu. Na ležišta se mora redovito dodavati svježa stelja odnosno po potrebi potpuno zamijeniti stelju. Vlažnost lako ocijenimo testom klečanja na ležištu: koljena trebaju ostati suha.

Krave na ležiščih

Fotografija 3: Krave na ležištima (Foto.: Karin Zorko)

 

Tijekom mužnje, kada životinje usmjeravamo u čekalište / izmuzište, treba voditi računa da sa životinjama radimo što mirnije i strpljivije. To smanjuje mogućnost prskanja stajskog gnoja po donjim dijelovima tijela i vimenu i sprječava da se životinje poskliznu i padnu.

Na gustoću izmeta, a time i na čistoću krava utječu prehrana, faza laktacije i pojava proljeva. Izmet je rjeđi kod visokoproduktivnih životinja, te na početku laktacije.

Također, povećanju čistoće životinje pomaže postavljanje četki za čišćenje i podrezivanje repova (barem jednom godišnje), te spaljivanje ili šišanje dlaka na vimena (Foto. 4). Učestalost šišanja ili spaljivanja dlaka na vimenu ovisi o brzini rasta dlake i proizvodnji mlijeka: preporučuje se svaka 3 mjeseca ljeti, te svaka 2 mjeseca zimi. Šišanje ili spaljivanje vimena i podrezivanje repova najlakše se izvodi tijekom rutinskog obrezivanja papaka.

 

Striženje dlak vimena

Fotografija 4: Šišanje dlaka na vimenu (Foto.: Karin Zorko)

 

 

 

 

ZDRAVLJE VIMENA- ŽIVOTINJA

 KVALITETA MLIJEKA

 

POKAZATELJI

 

povećan broj SOM. STANICA,

% kliničkog mastitisa,

% izlučenih krava zbog zdravlja vimena.

Povećan ukupan broj mikroorganizama.

Smanjen prinos sira iz mlijeka.

Smanjen rok trajanja mlijeka.

KRITIČNA MJESTA

 

OKOLIŠ (staja, ležišta, hodnici, pašnjak… također kod zasušenih krava i teladi!) → okolišni mastitis

     

 

MUZNA OPREMA

(čiščenje i dezinfekcija muzne opreme i izmuzišta)

 

MUŽNJA (muzna rutina: priprema vimena, dezinfekcija prije i poslije mužnje, postupak mužnje…)

 

 

 

 

Autor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med i Karin Zorko, mag. inž. zoot.

Animalis, d.o.o.